Home.Programmering.Voorgaande jaren.Contactgegevens.Vrienden van de 'Sniederskring'.
 Ontworpen door F. Bleijs
 © 2018  - 2019   Sniederskring

 

Adriaan van Dis

 

Hij werd geboren in 1946 en groeide op in Bergen in een gezin met halfzussen en ouders met een indische (oorlogs)-geschiedenis. Zijn vader overleed in 1957. Adriaan ging naar de MULO, de HBS en de Kweekschool in Hilversum. Daarna studeerde hij Neerlandistiek in Amsterdam en later ook nog aan de Universiteit van Stellenbosch in Zuid-Afrika. Hij studeerde af in 1978 in de Nederlandse en Zuid-Afrikaanse Letterkunde. Hij bewonderde (en vertaalde later) Breyten Breytenbach, een Zuid-Afrikaanse schrijver/dichter/schilder.

Tot 1982 was hij als redacteur verbonden aan het NRC. In 1983 kwam zij debuut als TV-presentator en werd hij landelijk bekend met het VPRO-praatprogramma Hier is … Adriaan van Dis.Dit evolueerde tot een literair praatprogramma waarvan de laatste uitzending was in 1992. Inmiddels was hij ook al van 1987 tot 1992 redacteur van het literaire tijdschrift De Gids. Van 1999 tot 2002 presenteert hij 4 seizoenen lang Zomergasten. In 2008 maakt hij voor de VPRO een zevendelige tv-reeks Van Dis in Afrika, bekroond met de Zilveren Nipkovschijf. In 2011 krijgt hij de Van Riebeeck-penning voor zijn bijdrage aan de culturele en taalkundige betrekkingen tussen Nederland en Zuid-Afrika. In 2012 schreef hij de tekst voor de 23e edititie van het Groot Dictee der Nederlandse Taal met als titel “Zijn waar wij niet zijn.”

Van 2004 t/m 2012 woonde hij in Parijs. Sinds 2005 heeft hij een huis in de Achterhoek.

Zijn oeuvre omvat romans, verhalen, essays, poezie en toneel en is in grofweg drie categorieën in te delen, nl. werk dat geïnspireerd is op de vele reizen die hij gemaakt heeft (o.a. Casablanca en In Afrika), werk dat teruggaat op zijn Indische jeugd (Nathan Sid, Indische duinen, Familieziek en Ik kom terug)  en tenslotte nog karakterromans over ontluikende homosexualiteit (Zilver, Dubbelliefde).

Literaire prijzen:

1984 Gouden Ezelsoor     Nathan Sid

1995  Gouden Uil      Indische Duinen

1995 Trouw Publieksprijs     Indische Duinen

2007 Groenman-taalprijs van Stichting LOUT

2009  Gouden Ganzeveer

2015 Libris Literatuurprijs     Ik kom terug

2015 Constantijn Huygens-prijs    Gehele oeuvre

 

Recensies:

Familieziek

Deze zeer leesbare roman beschrijft vooral vanuit het perspectief van de jongen de afstand die er bestaat tussen de gezinsleden en vooral tussen de moeder en haar dochters uit haar eerste huwelijk en de nieuwe vader met zijn zoon. Die afstand wordt versterkt door het ontbreken van namen in het boek. Alleen de verhoudingen worden duidelijk (“eerste zus”, “de jongen”, “moeder”). Het boek leest als een trein, laat je meeleven met de hoofdpersoon waarvan de problematische psyche steeds duidelijker wordt en kan (binnen Van Dis’ oeuvre) enkel als aanrader bestempeld worden!

De wandelaar

De wandelaar is de best geschreven roman van Adriaan van Dis tot nu toe. Zijn zinnen lopen soepel en nemen verrassende wendingen. Het boek zit vol mooie beelden, rake observaties en humoristische terzijdes. [...] De wandelaar bewijst niet alleen dat de actualiteit terug is in de Nederlandse literatuur, maar ook dat idealen weer zijn toegestaan. Dat is verheugend nieuws.' De Groene Amsterdammer '

Ik kom terug

“Met het notitieblok in de hand reist Van Dis in de maanden voor haar overlijden met zijn moeder door Nederland naar bekende plekken en onbekende familieleden. ….Een sterke, afwerende, zwijgzame moeder tegenover een gevoelig en hunkerend kind dat zich altijd een buitenstaander voelde. Mooie samensmelting van autobiografie en memoires”. Gerard Oevering.

                                                           Bibliografie: