Home.Programmering.Voorgaande jaren.Contactgegevens.Vrienden van de 'Sniederskring'.
 Ontworpen door F. Bleijs
 © 2017 - 2018   Sniederskring
Annejet van der Zijl
Annejet werd geboren op 6 april 1962 in Leeuwarden in een lerarengezin. Daar deed zij ook haar middelbare schoolopleiding aan het Christelijk Gymnasium. Hierna studeerde zij in eerste instantie kunstgeschiedenis in Utrecht, maar studeerde af in massacommunicatie aan de Universiteit van Amsterdam. Daarna volgde zij eerst nog een Masteropleiding International Journalism in Londen en kwam toen in 1990 terecht bij de toenmalige Haagse Post, vlak voordat dit blad fuseerde met De Tijd. Ze schreef over bekende en onbekende mensen en van groepen die samen een bewogen periode meemaakten, zoals Nederlanders die in mei 1968 naar Parijs trokken. Ze schreef ook over misdaden en politieke gebeurtenissen, zoals de krakersrellen op Koninginnedag 1980.
In 1998 debuteerde ze met Jagtlust. Dit speelt zich af in het Blaricumse buitenhuis Jagtlust. Wanneer de geniale, artistiek begaafde en aantrekkelijke Fritzi ten Harmsen van der Beek (1927-2009) haar niet onaanzienlijke erfenis er in een mum van tijd doorheen gejaagd heeft, neemt ze in juni 1954 met haar Franse adellijke echtgenoot en hun kleine zoontje haar intrek in het leegstaande buitenhuis. Dat is het begin van een periode van ruim tien jaar waarin 'alles kon'. Amper was haar man ervandoor gegaan of een stoet van aanbidders marcheerde naar binnen. De rij werd geopend door Remco Campert, die zelfs nog even met haar in het huwelijk trad. Opkomst, bloei en ondergang van het huis en zijn bewoners en bezoekers (onder wie Gerard Reve, Cees Nooteboom, Hugo Brandt Corstius) wordt door Annejet van Zijl op journalistieke wijze beschreven. Vele, vaak niet eerder gepubliceerde foto's illustreren haar verhaal.
Nadat ze in 1999 ontslag neemt bij HP/De Tijd werkt ze aan Anna. Het leven van Annie M.G Schmidt. Met deze biografie als leidraad is er in 2010 een zevendelige TV-serie gemaakt en uitgezonden.
Haar volgende werk is Sonny Boy, een reconstructie van een dramatisch liefdesverhaal dat speelt met als achtergrond de Tweede Wereldoorlog. Dit boek was goed voor nominaties voor de AKO Literatuurprijs, de NS Publieksprijs en de M.J. Brusseprijs en het won de Littéraire Witte Prijs (in 2016 overigens gewonnen door Alexander Münninghoff met De Stamhouder!). Het boek werd vertaald in het Duits, Italiaans, Turks en Zweeds. De door Maria Peters geregisseerde speelfim ging in 2011 in première en trok ruim 400000 bezoekers.
In 2010 verscheen Bernhard. Hierin reconstrueert zij de tot dan toe onbekende Duitse achtergrond van Prins Bernhard en promoveert als historica aan de Universiteit van Amsterdam. Ook hiermee wint zij nominaties voor de Libris Geschiedenisprijs en de AKO Literatuurprijs en wint zij de M.J. Brusseprijs 2011 voor het beste journalistieke boek.

Meer...

Vrienden van de 'Sniederskring'.