Home.Programmering.Voorgaande jaren.Contactgegevens.Vrienden van de 'Sniederskring'.
 Ontworpen door F. Bleijs
 © 2018  - 2019   Sniederskring

Elle van den Bogaart

Elle van den Bogaart werd geboren in Nuland op 6 april 1959. Ze volgde na de Mavo, Havo en het VWO een studie HBO-J  en na het behalen van het diploma ging ze aan het werk als psychologisch assistente in Eindhoven.

In deze deeltijdbaan doet ze allerhande psychologische onderzoeken bij zowel kinderen als volwassenen. Ze heeft zelf ook 4 kinderen, die ondertussen ook allemaal in de puberteit zitten.

Uiteraard zijn hun belevenissen naast de ervaringen vanuit haar werk een inspiratiebron voor haar boeken. Het is dan ook geen wonder dat haar doelgroep bestaat uit jongeren van 12 tot 18 jaar.

 

Ze volgde een cursus kinderboeken schrijven en werkte een half jaar aan haar debuutroman  “De gele scooter” uit 2003. Het boek handelt over een meisje dat seksueel misbruikt is.

 

Het valt meteen in de smaak en wordt in 2005 bekroond met de debutantenprijs van De Jonge Jury.

Het schrijven bevalt goed en dat resulteert in een 2e boek in 2004 met als titel “Krassen”. Dit boek gaat over de zoektocht van een jongen wiens moeder zelfmoord heeft gepleegd, waardoor hij verbijsterd achterblijft met zijn vader en zijn zus. Allengs ontdekt hij dat de problemen alleen maar erger worden als je er niet over praat. Een jaar later volgt “Duizend Kilometer”. Hierin wordt beschreven hoe probleemjongeren, die tijdelijk geplaatst zijn in een zorgboerderij in Zuid-Frankrijk met strenge regels, zonder luxe en waar ze keihard moeten werken voor de dagelijkse levensbehoeften, tenslotte ontsnappen.

De titel van het 4e boek is “Prooi”en vertelt het verhaal van een Antilliaanse jongen die DJ wil worden. Hij gaat naar Nederland om te studeren. Na een kort verblijf bij een oom en tante krijgt hij ruzie en vertrekt waarna hij in een totaal andere wereld verzeild geraakt, nl de wereld van de betaalde seks. Ook dit boek komt bij de laatste 5 op de nominatie van De Jonge Jury.

In 2007 verschijnt dan “Vermist”, dat gaat over een meisje dat tijdens een buitenlandse vakantie met 3 vriendinnen in Kroatië, na een avondje stappen niet terugkeert naar het vakantiehuisje.

Het laatste boek uit 2008 heet “De Val”. Hoofdpersonen zijn Laura, die een veilig en beschermd leventje leidt en Tycho, die voor zijn labiele moeder moet zorgen en uit geldnood lid is van een bende. De twee raken hopeloos verliefd en daardoor groeit er een conflict met de bende.

 

Recensies:

Uit 2006, van diverse kinderen, (die tenslotte ook de doelgroep vormen)

 

Nynke van der Werf:
Ik heb al uw boeken stuk voor stuk met plezier gelezen. Vooral Duizend Kilometer vond ik heel erg mooi. Als je begint met lezen, wil je niet meer stoppen, eigenlijk verslavend. Ik vind Duizend Kilometer een leerzaam boek voor mensen die de misdaad niet kennen of niet willen kennen. Ook is het zo levensecht geschreven dat je er bijna instapt.

 

Nynke Postma:
Ik heb het boek De Gele Scooter gelezen. Ik vond het een realistisch, leuk en spannend verhaal. Ik heb het snel gelezen. Op het einde van een hoofdstuk wordt het meestal spannend. Dan ga je fantaseren hoe het verder gaat en word je aan het denken gezet. Er is ook nooit een hoofdstuk dat je niet hoeft te lezen. Ik heb wel eens een boek gelezen waarin een paar hoofdstukken niets bijzonders gebeurt. Daarom vind ik De Gele Scooter ook heel leuk.

 

Recensies:

Maaike Brouwer:
Ik heb het boek Krassen van u gelezen. Ik vond het een heel mooi boek en kan het nog wel een keer lezen. Het is wel een zielig verhaal, maar je kunt het goed begrijpen. Het onderwerp is heel interessant, omdat het in het echt ook kan gebeuren.

 

Eva de Brock:
Het boek De Gele Scooter vind ik heel spannend en absoluut niet saai. Toen ik het boek voor het eerst las, wilde ik meteen de hele middag doorlezen. Het boek is niet moeilijk en geloofwaardig.

 

Vijay Beekman:
Over De Gele Scooter: dit is het eerste boek dat me weer eens aanspreekt.

 

Literaire prijzen:

2005 Debutantenprijs van De Jonge Jury voor De Gele Scooter

2008  Een van de 5 genomineerden van De Jonge Jury voor Prooi

 

Bibliografie:

2003  De Gele Scooter Holkema en Warendorf

2004  Krassen  Holkema en Warendorf

2005  Duizend Kilometer Holkema en Warendorf

2006  Girlz Stuff  Holkema en Warendorf

2006  Prooi   Holkema en Warendorf

2007  Vermist  Holkema en Warendorf

2009  De Val   Holkema en Warendorf