Home.Programmering.Voorgaande jaren.Contactgegevens.Vrienden van de 'Sniederskring'.
 Ontworpen door F. Bleijs
 © 2018  - 2019   Sniederskring

Ernest van der Kwast

Ernest van der Kwast werd geboren op 1 januari 1981 in Bombay, India, maar

verhuisde toen hij 1 jaar was naar Nederland. Na het gymnasium ging hij

economie studeren aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Naast schrijver

(ook van essays en interviews) is hij ook columnist en werkt mee aan

televisieprogramma’s als Vroege Vogels. Hij woont in Italië, samen met zijn

vriendin en hun twee zoontjes.

 

Hierna een korte omschrijving of karakteristiek van zijn werk.

Zijn debuutMan zoekt vrouw om hem gelukkig te maken” (2004) onder het pseudoniem Yusef el Halal bevat vrolijke, soms hilarische, snelle verhalen (uitgezonderd het serieuze verhaal over eerwraak) vol mooie oneliners waarin beurtelings de Marokkaanse en de Nederlandse cultuur en vooroordelen het flink moeten ontgelden. Over wie er achter dit pseudoniem Yusef el Halal schuilt is nog meer geschreven dan over de inhoud.

In “Soms zijn dingen mooier als er mensen klappen” (2005) is het leven van Ben Zoref een theaterstuk. Hij heeft een kasteel van een huis, 23 auto's en is op sprook-jesachtige wijze getrouwd. Hij eet in de duurste restaurants en kan zich elke gril veroorloven. Wanneer zijn vrouw wordt ontvoerd raakt Zoref langzaam maar zeker de grip op zijn theaterstuk kwijt. Heden en verleden beginnen steeds meer door elkaar te lopen, totdat de onvermijdelijke catastrofe volgt. “Soms zijn dingen mooier als er mensen klappen” is een ironisch, melancholisch en bijtend debuut over het hartstochtelijke verlangen naar echtheid en puurheid in een bordkartonnen wereld.

Hierna volgt Stand-in” (2007) onder het pseudoniem Sieger Sloot. Voormalig rozenverkoper Andreas Mahlknecht wordt door een literair agent van de straat geplukt. Hij krijgt het aanbod om voor schrijvers in te vallen. Nadat zijn neus is ontbost en hij gekleed is door een beroemde ontwerper, signeert hij als volleerd stand-in boeken en neemt hij de ene na de andere literaire prijs in ontvangst. Tot de mannen met baarden op het toneel verschijnen en de Iraanse staatstelevisie een prijs op zijn hoofd zet.

“Mama Tandoori”  (2010) is het geromantiseerde verhaal van de Indiase moeder van Ernest van der Kwast. Ze leeft bij het motto 'Gratis is goed' en heeft altijd een deegroller op zak. Ook de rest van de familie is een bont gezelschap. Uncle Sharma speelde als Bollywoodster in meer dan tweehonderd films en tante Jasleen was ooit de grote atletiekbelofte van India. Zonder schroom vertelt de schrijver over de levenswandel van zijn onalledaagse familieleden, wier voetstappen nog lang in de oren van de lezer zullen naklinken.

“Giovanna’s navel” (2012). Dit boek bevat een novelle en vier verhalen, waarin de hoofdpersonen terugkijken op hun levens, getekend door toevalligheden, impulsieve beslissingen en gemiste kansen. Melancholie voert de boventoon, maar dankzij de  soepele en zwierige stijl van van der Kwast is een troostrijke lichtheid nooit ver weg.

“De familie Lazuriet” (2014) is het kinderboekendebuut van Ernest van der Kwast, vooral bekend van de bestseller “Mama Tandoori” (2010). In deze unieke samenwerking met Gouden Penseelwinnaar Sieb Posthuma liet hij zijn verbeelding de vrije loop. Een swingend en sprankelend prentenboek: crazykrankjorum!

“De ijsmakers” (2015) Helemaal in het noorden van Italië ligt de vallei van de ijsmakers: een tiental dorpjes dat al generaties lang gespecialiseerd is in het bereiden van ijs. Volgens Giuseppe Talamini is het er zelfs uitgevonden. Zijn familie vertrekt elke lente naar de ijssalon in Rotterdam, in de winter keren ze terug naar de bergen. Maar zijn zoon Giovanni besluit met deze traditie te breken, maar komt later toch voor de keus te staan nog eenmaal het belang van de familie te dienen of definitief voor zichzelf te kiezen.
De ijsmakers is een hartveroverende roman over familiebanden, die moeilijker te ver-breken blijken dan menigeen zou wensen. Daarnaast is het een bijzonder smakelijk boek over de poëzie van het ijsmaken, en de ijzingwekkende kracht van de poëzie.

“Zomer” (2016, e-book). De zomer van 1936. De kleine Klaus Mair leert zwemmen van zijn vader. Alle zomers uit zijn jeugd worden één, een grote smeltkroes van warmte en water. Maar de tijd doet langzaam zijn werk en dan, decennia later, is hij het die naar de zwemmende kinderen kijkt.