Home.Programmering.Voorgaande jaren.Contactgegevens.Vrienden van de 'Sniederskring'.
 Ontworpen door F. Bleijs
 © 2018  - 2019   Sniederskring

Gustaaf Peek werd geboren in Haarlem in 1975 als 2e zoon van zijn vader (inderdaad familie van Peek en Kloppenburg) en zijn Indonesische moeder. Tot zijn

achttiende woonde hij in Hoenderloo waar de inwoners hen duidelijk als import beschouwden, import met een kleurtje. Nog steeds snapt hij niet dat zijn ouders, die de hele wereld hebben afgereisd, in zo’n dorp terecht zijn gekomen. Zij vader was voor hem zeer bepalend en ook zijn opa, de verzetsman, die vertelde hoe hij onderduikers over smalle paadjes had weggebracht en hoe spannend dat was. Zelf zegt hij daarover: ”Ik denk dat ik iets teveel verhalen heb gehoord over de oorlog. Er was altijd het idee dat de totale barbarij elk moment weer kon uitbreken. En als je in de geschiedenis duikt, zie je dat ook gebeuren”. Na het gymnasium α  studeerde hij op verzoek van zijn vader 2 jaar rechten alvorens hij overstapte op Engelse Taal- en Letterkunde.

Meteen na zijn studie begon hij in 1999 met schrijven en omdat hij wat geld had geërfd van zijn Engelse grootmoeder kon hij meteen hele dagen plaatsnemen achter zijn bureau. Aanvankelijk richtte hij zich met name op het schrijven van poëzie die hij publiceerde (samen met enkele korte verhalen) in onder meer Lava, De Tweede Ronde en Tzum en Nymph.

In 2006 komt zijn debuutroman Armin uit. De hoofdpersoon is een zekere Armin Immendorff, een jonge SS’er die als verloskundige is aangesteld in een ziekenhuis van Lebensborn. Lotte Brugman schrijft hierover: “Gustaaf Peek heeft als debuut een indringend en verrassend goed boek geschreven: het sluipt in je geest, zet zich er vast en laat je tot de laatste bladzijde niet meer los. Een prettig beklemmend boek om meer dan eens gulzig te verslinden”.

In 2008 verschijnt dan Dover. In dit boek is de Chinese vluchteling Tony de hoofdfiguur van een drama dat zich begin deze eeuw ook werkelijk heeft afgespeeld, toen 58 illegale Chinezen per vrachtschip in Dover aankwamen maar gestikt bleken te zijn in een tomatencontainer.

Daan Stoffelsen hierover: ”Maar hij is stilistisch sterk, hij weet in weinig woorden veel over te brengen, is bij tijd en wijle poëtisch en schetst een realistisch en concreet beeld van de problematiek, met personages die misschien niet helemaal ingevuld zijn, maar wel  uiterst menselijk zijn. Daarmee is Dover vooral een tweede stap in een hopelijk omvangrijk oeuvre, dat abstracte, impopulaire onderwerpen laat zien als dingen die iedereen raken. Een oeuvre dat zoekt naar dat wat de mensen van nu bindt: eenzaamheid in het gezelschap van velen”.

In september 2010 publiceert Querido zijn derde roman Ik was Amerika. Ditmaal is de hoofdpersoon de Nederlander Dirk de Winter die in de Tweede Wereldoorlog vechtend voor de Duitsers in Noord-Afrika krijgsgevangen genomen wordt door de geallieerden en naar een kamp in het zuiden van de Verenigde Staten wordt overgebracht, waar hij bevriend raakt met een zekere Harris. Zesendertig jaar later keert Dirk terug naar Amerika om zijn oude vriend weer te ontmoeten.

Dit boek won in 2011 de BNG Nieuwe Literatuurprijs. Ik citeer uit het juryrapport:

Peeks schakeringen maken Ik was Amerika tot een even bijzonder als gecompliceerd verhaal, prachtig van stijl. Peek is van alle genomineerden de beste stilist en heeft een heel eigen, authentieke schrijfwijze. Hij schrijft rustgevend, zonder haast, en vooral heel ritmisch, in een wiegende cadans, een taal die bijna klassiek aandoet…   De moeilijke keuze viel uiteindelijk, met een heel lichte voorsprong, op Ik was Amerika van Gustaaf Peek. Peeks stilistische compleetheid gaf hierbij de doorslag”

Deze zomer begint Peek aan zijn 4e roman en voor de tijd daarna heeft hij een groot boek over Nederland gepland, waar hij nog niet veel over kwijt wil, behalve dat het héérlijke projecten” zijn. “Ik ben heel gelukkig in mijn werk, uiterst gelukkig in de liefde, ons kindje van 5 maanden is gezond. Het zijn goede tijden!” zegt hij zelf op 27 januari 2011 in een gesprek met Greta Riemersma n.a.v. zijn nominatie voor bovengenoemde prijs.

Nominaties en prijzen

2008   Nominatie Halewijnprijs  Dover

2008  Nominatie BNG Literatuurprijs Dover

2010   BNG Literatuurprijs   Ik was Amerika

 

 

 

Gustaaf Peek

Bibliografie:              

                2006                           2008                           2010                          2011