Home.Programmering.Voorgaande jaren.Contactgegevens.Vrienden van de 'Sniederskring'.
 Ontworpen door F. Bleijs
 © 2017 - 2018   Sniederskring

Ivo Victoria

Ivo Victoria (pseudoniem van Hans van Rompaey) werd geboren in België in 1917 maar verhuisde al in 2002 vanuit Antwerpen naar Amsterdam. Voor zijn debuut als auteur was hij vooral actief in de muziekwereld, o.a. als zanger bij de ter ziele gegane popband Kamino en als (mede)organisator van het Lowlandsfestival. Ook was hij werkzaam bij verschil-lende Belgische platenmaatschappijen. Zijn literaire debuut maakte hij in 2009 met het boek “Hoe ik nim-mer de Ronde van Frankrijk voor min-twaalfjarigen won (en dat het me spijt)”. Dit boek was al een hype toen hij amper 6 bladzijden geschreven had en zeven uitgeverijen op het kortverhaal van de Vlaming boden. Tenslotte was Ambo/Anthos de uitgeverij die de race om het exotische – want met Vlaamse uitdrukkingen doorspekte- werk met de onmogelijke titel won en in de buidel moest tasten voor een boek dat nog niet geschreven was, te schrijven door een schrijver die tot dat toe slechts wat vingeroefeningen op zijn weblog had geplaatst.

Meer...

Vrienden van de 'Sniederskring'.
Het boek vertelt het verhaal van een jongen uit Edegem die zich verveelt en zijn vriend Dries wijsmaakt dat hij de ene grote wielerzege na de andere heeft behaald, met als ultieme triomf: winst in de Ronde van Frankrijk voor min-twaalfjarigen.
Later reist hij terug naar Edegem om o.a. Dries de waarheid te vertellen over de Tour die nooit bestaan heeft.
Het boek is een ongelooflijk mooi, ontroerend, melancholiek, humoristisch coming-of-age verhaal, maar dan een waar de hoofdpersoon niet goed terecht komt.
Het boek stond op de tiplijst voor de AKO-literatuurlijst en haalde de shortlist voor de Selexyz Debuutprijs 2010 en de longlist voor de Academica Debutantenprijs.
De pers over dit boek:
Geweldig bedacht!!.. Victoria kan mooi vertellen. (NRC handelsblad)
Origineel, wild, onbesuisd, Hier heeft iemand zijn stem gevonden!  (Het Parool)
Een nostalgietrip die, niet in het minst door Victoria’s meesterlijke stijlbeheersing, ons nekvel niet snel zal lossen  (HUMO)
Op 6 oktober 2011 verschijnt dan zijn tweede roman Gelukkig zijn we machteloos. Hierin verruilt Ivo Victoria de speelse anekdotiek van zijn debuut voor een even actueel als tijdloos thema: angst. Niet de vrees voor de dood, maar de angst om op ieder moment alles te kunnen verliezen en alleen achter te blijven.
Je zou het een psychologische thriller kunnen noemen. Het land verkeert in shock: in korte tijd wordt het ene na het andere meisje als vermist gemeld en maken de dichtste getuigen gewag van een vreemd soort ruis in de oren.