Home.Programmering.Voorgaande jaren.Contactgegevens.Vrienden van de 'Sniederskring'.
 Ontworpen door F. Bleijs
 © 2017 - 2018   Sniederskring
Jan Brokken
In 1949 werd Jan Brokken geboren in Leiden vlak na de terugkeer van zijn ouders uit Indonesië. Zij vader had daar wetenschappelijk onderzoek gedaan naar islamitische bewegingen en deze nieuwsgierigheid naar andere culturen en levenswijzen blijkbaar doorgegeven aan zoon Jan. Het grootste deel van zijn jeugd woonde Jan in het Zuid-Hollandse dorp Rhoon wat dan ook het decor werd van zijn romans De provincie, Mijn kleine waanzin en De vergelding. Hij ging naar de middelbare school in Rotterdam, studeerde journalistiek in Utrecht en aan de Universiteit van Bordeaux, Frankrijk. In 1973 ging hij werken bij het dagblad Trouw, drie jaar later naar het weekblad Haagse Post. Voor deze twee bladen schreef hij reportages, interviews en portretten die later gebundeld werden in Het volle literaire leven (1979), Schrijven (1980), Met musici (1987) en Spiegels (1993). Hij trouwde in Bordeaux met Marie-Claude Hamonic en Frankrijk werd zijn tweede vaderland, waar hij tal van reportages en interviews maakte door uitgeverij Atlas samengebracht onder de titel Zoals Frankrijk was.
In 1984 debuteert Jan Brokken met de roman De provincie. In 1988 krijgt hij de Lucy en B.W. van der Hoogtprijs voor zijn verhalenbundel De zee van vroeger. De verhalen spelen in Indonesië, China, Rusland. Gedurende 6 jaar woonde en reisde hij door West-Afrika en schreef daar romans en reisverhalen die in Burkina Fasso, Ivoorkust en Gabon speelden, zoals Zaza en de president, De moordenaar van Ouagadougou, De regenvogel en Nog een nacht.
In 1992 verhuist Brokken naar het Caraïbisch gebied, waar hij Goedenavond mrs. Rhys, De blinde passagiers en De droevige kampioen (naar eigen zeggen zijn grootste literaire en journalistieke prestatie), Jungle Rudy en Voel maar schrijft.

Meer...

Vrienden van de 'Sniederskring'.