Home.Programmering.Voorgaande jaren.Contactgegevens.Vrienden van de 'Sniederskring'.
 Ontworpen door F. Bleijs
 © 2018  - 2019   Sniederskring
Jessica Durlacher
Jessica Durlacher werd geboren in Amsterdam op 6 september 1961. Zij is de oudste dochter van socioloog en schrijver G.L. Durlacher, die een indrukwekkend autobiografisch oeuvre schreef over zijn herinneringen aan de holocaust. Het gezin telde uiteindelijk 3 dochters.
Later verhuisde de familie naar Haarlem, waar Jessica haar opleiding aan het Stedelijk Gymnasium afrondde. In 1979 ging ze Nederlandse Taal en Letterkunde studeren aan de Universiteit van Amsterdam, een studie die ze in 1988 voltooide.
Al tijdens haar studie richtte zij met anderen het literaire tijdschrift De Held op, waarin zij interviews, recensies en het verhaal “Schoorstenen” publiceerde, Uit deze bezigheden bij De Held kwamen haar latere journalistieke activiteiten voort als criticus en columnist bij onder andere de Volkskrant, Vrij Nederland, De Tijd en HP/De tijd. Naast deze activiteiten vertaalde zij ook beide delen van Maus, een graphic novel van Art Spiegelman over de Jodenvervolging.
Zowel haar debut Het Geweten (1997) als haar tweede roman De dochter (2000) zijn
te typeren als “tweede-generatieromans”: in beide boeken zijn de hoofdpersonen kinderen van ouders die de concentratiekampen hebben overleefd, zelf hebben ze de oorlog niet meegemaakt. Desondanks wordt hun leven beheerst door het al dan niet verzwegen leed van hun ouders. Beide zijn het uitzonderlijke romans over de generatie die de Tweede Wereldoorlog van heel dichtbij maar toch alleen van horen zeggen kent. Voor haar romandebuut kreeg Durlacher de Debutantenprijs en Het Gouden Ezelsoor. Ook verscheen het boek in het Duits en werd daar genomineerd  voor de Literatuurprijs Nordrhein/Westfalen en de NS Publieksprijs.
In 2001 hield zij ter gelegenheid van de nationale Herdenkingsdag op 4 mei in Amsterdam een lezing in de Nieuwe Kerk en in aanwezigheid van de koningin. Deze lezing, getiteld Op scherp, werd hetzelfde jaar door de Bezige Bij uitgegeven. In 2004 verscheen Nieuwbouw, waarin verschillende verhalen en beschouwingen van Dur-lacher gebundeld waren ter gelegenheid van het zestigjarig bestaan va de Bezige Bij.
Eind 2004 verscheen de roman Emoticon die zich afspeelt in Nederland en in Israël en gaat over de vriendschap tussen twee vrouwen met een verschillend verleden en over de zoektocht van een zoon naar zijn vader.
Ze schreef ook 3 novelles, Arthuro d’Alberti (2005), Schrijvers (2006) en Wat gebeurde er met Cathy M? (2007).
In 2010 verscheen haar roman De Held, een adembenemend spannende roman over familie, liefde en onverzettelijkheid. Het boek werd zeer lovend ontvangen en onderscheiden met de Opzij Literatuurprijs.
Prijzen
Debutantenprijs                                                    Het geweten   1997
Het Gouden Ezelsoor                                           Het geweten  1997
Nominatie Literatuurprijs Nordrhein/Westfalen      De Dochter  2000
NS Publieksprijs                                                   De Dochter  2000
Opzij Literatuurprijs                                              De Held  2011
.