Home.Programmering.Voorgaande jaren.Contactgegevens.Vrienden van de 'Sniederskring'.
 Ontworpen door F. Bleijs
 © 2017 - 2018   Sniederskring
Joost Zwagerman (Alkmaar 1963)
Debuteerde in 1986 op tweeëntwintigjarige leeftijd met de roman De Houdgreep, één jaar later gevolgd door de verhalenbundel Kroondomein. Drie jaar later bereikte Zwagerman met de roman Gimmick! een groot leespubliek. Dit werk speelt  zich af in een milieu van jonge, ongeïnspireerde kunstenaars die meer geïnteresseerd zijn in geld en carrière maken dan in het scheppen van kunst. Zijn volgende werk Vals licht (1991) werd een regelrechte bestseller die genomineerd werd voor de AKO-Literatuurprijs en verfilmd door Theo van Gogh in 1993. In 1994 volgt  De buitenvrouw over de buitenechtelijke relatie tussen de blanke leraar Nederlands Theo Altena en de zwarte gymnastieklerares Iris Pompier.
Van deze drie romans zijn meer dan 200.000 exemplaren per titel verkocht, van De buitenvrouw zelfs meer dan 300.000. Inmiddels behoort Joost Zwagerman tot de meest gelezen schrijvers van zijn generatie. Zijn werk verscheen in vertaling in Duitsland, Frankrijk, Hongarije, Tsjechië en Japan.
Behalve romans en verhalen schrijft Joost Zwagerman ook poëzie. Inmiddels zijn er vijf dichtbundels verschenen. In 2005 kwam Zwagerman met een nieuwe uitgave Roeshoofd hemelt, in 2007 bekroond met de driejaarlijkse Paul Snoek Poëzieprijs.

Meer...

Vrienden van de 'Sniederskring'.
Ook in 2005 verschenen de vroege bundels in één band onder de titel Tot hier en niet verder.
Joost Zwagerman schrijft sinds 1985 essays en kritieken voor Vrij Nederland en was enige jaren columnist van de Volkskrant en NRC Hnadelsblad. Geliefde onderwerpen zijn onder meer literatuur, beeldende kunst en popmuziek. Een bundeling van essays verscheen voor het eerst in 1993 onder de titel Collega’s van God (1993). Sindsdien heeft hij negen andere essaybundels gepubliceerd waarvan Transito in 2007 de shortlist van de AKO Literatuurprijs haalde.
In 2007 publiceerde Joost Zwagerman het pamflet De schaamte voor links, over de ideologische crisis onder links in het algemeen en de PvdA in het bijzonder. In 2009 trok een nieuw pamflet van Zwagerman de aandacht: Hitler in de polder & Vrij van God.
Naar aanleiding van zijn veertigste verjaardag zag Standplaats Zwagerman het licht, een bundel over het schrijverschap van Joost Zwagerman met bijdragen van onder anderen collega-auteurs en literaire critici als Carel Peeters, Rob Schouten, Arie Storm en Kester Freriks.

Van 1998 tot 2000 was Joost Zwagerman vaste gast in het TV-programma Barend en van Dorp. In 2003 en 2004 presenteerde Joost Zwagerman VPRO’s Zomergasten.
In 2008 ontving hij de Gouden Ganzenveer voor zijn gehele oeuvre.
In 2010 was Joost Zwagerman de auteur van het Boekenweekgeschenk, Duel.
Zijn voorlopig laatste werk is Alles is gekleurd (2011), waarin  Joost Zwagerman talrijke omzwervingen in kunst, literatuur en popcultuur maakt. Het gaat over de kopie als kunstvorm, over Parijs versus New York, over ‘patiënt’ Vincent van Gogh, over God en de gewone man, over de grappen van Nabokov, over sabotage in de kunst, over …
Sinds 2004 is Zwagerman stadsdichter van zijn geboorteplaats Alkmaar.