Home.Programmering.Voorgaande jaren.Contactgegevens.Vrienden van de 'Sniederskring'.
 Ontworpen door F. Bleijs
 © 2017 - 2018   Sniederskring
Manon Uphoff       
Manon Uphoff Werd geboren in 1962 in Utrecht en groeide op in een groot katholiek gezin met dertien kinderen. Vanaf het begin tekende en schilderde zij erg goed en schreef daarnaast verhalen. Na haar middelbare school koos zij voor de lerarenopleiding Nederlands aan de SOL (Stichting Opleiding Leraren), waarna zij Algemene Literatuurwetenschap ging studeren aan de Universiteit van Utrecht. Hier in Utrecht woont zij nog steeds met haar partner en dochter. Ook is zij nog werkzaam in het onderwijs aan anderstaligen. Zij viel op in de literaire wereld met het verhaal “Poep”, een bizarre vertelling over een man en een vrouw die allebei een hondendrol opeten. Dus kwam er al vlug een uitgeverij (Balans) die het met haar wel zag zitten en dat resulteerde in een verhalenbundel met 10 verhalen genaamd “Begeerte”. Deze bundel werd lovend ontvangen en in 1996 resulteerde dat in een nominatie voor zowel voor de Anton Wachterprijs als voor de AKO-literatuurprijs. Hierna komen achtereenvolgens “Gemis” (1997), “De fluwelen machine” (1998) en “Hij zegt dat ik niet dansen kan” (2000), allemaal verhalenbundels. In 2002 komt er een novelle “De vanger”  en twee jaar later nog een novelle  “De bastaard”.  Hierna is ze gereed voor het echte werk en verschijnen de romans “Koudvuur” (2005) en “De spelers” (2009). In 2013 volgt “De zoetheid van geweld”, wederom een verhalenbundel. Samen met 8 andere auteurs uit diverse Europese landen (waaronder Peter Terrin) schreef ze ook mee aan een bundel essays en korte verhalen met als titel “Meer licht” naar de laatste woorden van Goethe. Hierin gaat de lezer in de voetsporen van de reiziger Goethe terug naar koloniaal Congo, wordt vooruitgeblikt op het einde van de wereld en zwerven we door woestijnen en nachtelijke straten.
Zij schreef ook een libretto voor Sweelinck een monoloog in muziek onder de titel  “Dit zijn mijn woorden niet”.
Verder schreef zij vele verhalen en artikelen in diverse tijdschriften zoals De Gids, De Revisor, Opzij en zelfs een boekje bij een six-pack Hertog Jan Grande Prestige bier, genaamd “De rode, 30-Minuten “.
Over haar werk:
F. Hockx over “De zoetheid van geweld”.  De negen verhalen in deze nieuwe bundel bevatten vertrouwde elementen voor wie meer van Uphoff las: door het leven beschadigde personages, worstelend met schuldgevoelens over wat verkeerd gegaan is in hun leven (of wat ze onmachtig verkeerd hebben laten gaan) en een zekere fascinatie voor zowel liefde en erotiek als lelijkheid, wreedheid, gebrek en verval. Beklemmende verhalen die vragen om herlezing.
G. Oevering over “De ochtend valt”. Deze novelle is een teder verhaal over de broosheid en de taaiheid van menselijke verbindingen. Deze dualiteit geeft het verhaal een zacht bittere glans.

Meer...

Vrienden van de 'Sniederskring'.