Home.Programmering.Voorgaande jaren.Contactgegevens.Vrienden van de 'Sniederskring'.
 Ontworpen door F. Bleijs
 © 2017 - 2018   Sniederskring
Margriet de Moor werd geboren als Margaretha Antonette Neefjes op 21 november 1941 in Noordwijk als 4e in een katholiek gezin met 10 kinderen. Na de MULO en de HBS wilde ze eigenlijk psychologie gaan studeren maar het werd uiteindelijk het conservatorium in Den Haag waar ze aanvankelijk piano maar later zang studeerde. Ze had een uitgesproken voorkeur voor het twintigste-eeuwse repertoire en specialiseerde zich in muziek van avant-gardecomponisten als Schönberg en zijn leerlingen Webern en Berg. Ook Franse componisten als Satie en Debussy spraken haar aan. Vanaf 1968 trad ze regelmatig op als zangeres. Ook studeerde zij na het conservatorium nog kunstgeschiedenis en archeologie aan de Universiteit van Amsterdam, wat naar haar eigen zeggen ook erg belangrijk is geweest in haar latere literaire carrière.

Meer...

Vrienden van de 'Sniederskring'.
Margriet de Moor
Ze trouwde met de beeldhouwer Heppe de Moor, met wie zij twee dochters kreeg, Marente, die net als haar moeder in 1992 nu in 2011 de AKO-Literatuurprijs won, en Lara, die beeldend kunstenaar is geworden. In 1964 startte ze in ’s-Gravelande met haar man een kunstenaarssalon. Voor de bijeenkomsten die hier plaatsvonden maakte ze een aantal film- en videoportretten van de beeldende kunstenaars die daar exposeerden.Toen een jaar later de subsidie voor de videoportretten werd stopgezet begon ze van de ene op de andere dag met schrijven.
Haar eerste poging om een roman te schrijven mislukte volkomen maar in 1988 kwam de verhalenbundel Op de rug gezien uit die meteen genomineerd werd voor de AKO Literatuurprijs 1989 en bekroond werd met het Gouden Ezelsoor voor het best verkochte debuut. Ook haar volgende boeken vielen in de prijzen. Voor de verhalenbundel Dubbelportret kreeg ze de Lucy B. en C.W. van der Hoogtprijs, voor de roman Eerst grijs dan wit dan blauw uit 1991 de AKO Literatuurprijs 1992. Daarna verschenen nog De virtuoos (1993), Ik droom dus (1995), Hertog van Egypte (1996) en Zee-Binnen (1999). Latere werken zijn Verzamelde verhalen (2000), Kreutzer-sonate – Een liefdesverhaal (2002), Ze waren schoolmeesters (2001), De verdronkene (2005), De kegelwerper (2006), Als een hond zijn blinde baas (2007) en De schilder en het meisje (2010).
Tegenwoordig woont ze in Amsterdam. Haar man overleed in1992.