Home.Programmering.Voorgaande jaren.Contactgegevens.Vrienden van de 'Sniederskring'.
 Ontworpen door F. Bleijs
 © 2018  - 2019   Sniederskring

Wytske Versteeg

 

Wytske Versteeg werd geboren in 1983. Na de middelbare school studeerde ze cum laude af in de politicologie. Naast politicologie studeerde ze ook nog sociale geografie aan de Universiteit van Amsterdam, drama aan de Hogeschool in Gent en deed een promotieonderzoek op het gebied van wetenschapscommunicatie aan de Universiteit Twente.

In 2008 publiceerde ze het non-fictie boek Dit is geen dakloze”, waarvoor ze genomineerd werd voor Jan Hanlo Essayprijs Groot. Ik citeer uit het juryrapport: “In een vloeiende onnadrukkelijke stijl vlecht Wytske Versteeg inzichten uit de literatuur, de sociale wetenschappen en de filosofie samen met haar eigen observaties tot een levendig geschreven en fundamenteel essay. Erbij horen of niet erbij horen, dat is de vraag waar het leven om draait. In haar boek weet Wytske Versteeg deze kern hard te raken”.

Ze debuteerde in 2012 met de roman De Wezenlozen. Het boek werd goed ontvangen, won de Vrouw Debuutprijs en stond op de longlist van de AKO Literatuurprijs en de Opzij Literatuurprijs. Frank Heinen schrijft hierover in 8Weekly.nl: ”Een bijzonder boek, de debuutroman van Wytske Versteeg. Het talent om een boek als dit te schrijven is maar weinigen gegeven. (….) Wytske Versteeg is volgens haar uitgever een “fonkelende nieuwe ster aan het literaire firmament”. Dat zouden loze woorden kunnen zijn, woorden die hun grond niet in de werkelijkheid hebben maar in het luchtledige van een marketingmachientje. Maar niet bij Versteeg: De Wezenlozen is een bijzondere roman, waarmee Versteeg haar naam inderdaad in één klap vestigt.”

In 2013 volgt dan Boy. Na een klassenuitje naar het strand lijkt Boy van de aardbodem verdwenen. Nadat zijn lichaam weer is opgedoken concludeert de politie dat het zelfmoord was, maar hiermee kan zijn (adoptie)moeder niet leven en dus gaat ze op zoek naar degene die verantwoordelijk is voor Boys dood. “Boy” is een scherp, subliem boek over de invloed van verdriet. Sandra Bauten schrijft hierover: “Boy” is een indrukwekkend boek. De rauwe emoties blijven na het lezen nog dagenlang hangen. Persoonlijk denk ik dat dit boek met name interessant is voor mensen die een vergelijkbaar verlies hebben meegemaakt. De verschillende situaties die beschreven worden in “Boy” kunnen voor veel mensen herkenbaar zijn. Als je nog nooit een dergelijk verlies hebt meegemaakt kan het verhaal van deze moeder helpen om de emoties te begrijpen.” Het boek won de BNG Literatuurprijs 2014 en stond op de longlist van de Libris Literatuurprijs. De vertaalrechten zijn verkocht aan Duitsland, Groot-Brittannië, Denemarken en Turkije.

In 2015 komt de volgende roman uit: “Quarantaine”. Hierin is Tomas een van de weinige overlevenden van een dodelijke en uiterst besmettelijke ziekte die het land lam legt. Het is het beangstigende verhaal van een heel land op slot en van een cynicus die laat, misschien wel te laat, leert wat het betekent mens te zijn. Trouw schrijft hierover: “Puntgave roman (…) Met Quarantaine laat Wytske Versteeg (…) opnieuw haar eigenzinnigheid zien. Het gegeven van isolement en ontheemding heeft ze in haar derde roman andermaal tot een intrigerend en onthutsend verhaal weten te verwerken”.

Gerard Oevering schrijft: “Uit de herinneringen ontstaat een genadeloos beeld van een man die de zinloosheid van zijn (over)leven beseft en te laat ontdekt dat hij ook maar een mens is. Boeiend.”

Haar nieuwste boek dateert van 2017 en heet
Grime. Hierin begint Nino, gedreven door schuldgevoel, een zoektocht om er achter te komen wat er precies gebeurd is met zijn idool uit zijn studententijd, Suyin, die enkel oog had voor de vriend van Nino, Michael, die nu een bekende regisseur en cultfiguur is. Grime is een verhaal over wat niet kan worden vergeten, over obsessie die tot over de rand van de waanzin drijft en over de onbetrouwbaarheid van onze waarneming.

Wytske Versteeg schrijft overigens niet alleen essays en romans maar ook verhalen, gedichten en toneelteksten die verschijnen in internationale bladen als De Ware Tijd, de Brakke Hond en Freitag.

Literaire prijzen en nominaties:

2008 Jan Hanlo Essayprijs Groot  Dit is geen dakloze

2012  Vrouw Debuutprijs    De Wezenlozen    

   Longlist AKO literatuurprijs  De Wezenlozen

  Longlist Opzij Literatuurprijs  De Wezenlozen

2014  BNG Bank Literatuurprijs   Boy

         Longlist Libris Literatuurprijs  Boy