Home.Programmering.Voorgaande jaren.Contactgegevens.Vrienden van de 'Sniederskring'.
 Ontworpen door F. Bleijs
 © 2017 - 2018   Sniederskring
2014
Peter Buwalda       
Peter Buwalda werd geboren op 30 december 1971 in Brussel. Hij groeide op in Blerick. Daar was hij mede-oprichter van het tijdschrift Wah-Wah, maar daarnaast schreef hij essays en verhalen voor literaire tijdschriften zoals Bunker Hill, De Gids, Hollands Maandblad en Vrij Nederland. In 1996 brak hij door met een essay Ëen omleiding wegens kuilen. Bruno Schulz, Franz Kafka, en Leopold von Sacher-Masoch” in De Gids.
In september 2010 debuteerde hij met zijn roman Bonita Avenue die een ongekende bestseller werd. Dit boek werd bekroond met de Academica Debutantenprijs, De Selexyz Debuutprijs, de Antoon Wachterprijs 2012 en de Tzumprijs en werd genomineerd voor maar liefst  9 prijzen waaronder de AKO Literatuurprijs en de LIBRIS Literatuurprijs. De kritieken liegen er niet om, zoals blijkt uit onderstaande selectie:
“Buwalda behoort tot de zeldzame schrijvers die met hun eerste roman al meteen raak schieten. Verbluffend!” (De Volkskrant)
Het schrijfplezier spat van elke pagina. Buwalda gaat voor meer vuurwerk zorgen (Algemeen Dagblad)
“Weergaloos meeslepend. Een droomdebuut”. (HP/De Tijd)
“Subliem. Een grote Nederlandse roman”. (Het Parool)
“Noteert u de naam want we zullen hem terugvinden op tal van short-, long- en andere lijsten: Peter Buwalda. Voor Bonita Avenue geef ik een staande ovatie”! (De Standaard).
Het lijvige boek (543 pagina’s) is ook bewerkt tot 20-delig hoorspel met o.a. Georgina Verbaan.
In “Gewapende Conflicten”, een kort verhaal (nov. 2013) beschrijft hij de eerste tijd uit zijn journalistieke loopbaan met nogal wat hindernissen zoals een onaffe scriptie en onhaalbare deadlines. Deze problemen beschrijft hij met ironie en humor.
Een fragment: “Ik begreep er geen klap van, van de journalistiek. Het was schubbige materie waarop ik geen vat kreeg, in elk geval te langzaam. Ik had geen neusje voor nieuws, dat stond inmiddels wel vast, en ik was ook ongeschikt voor deadlines”.
Op 3 nov. 2014 is zijn nieuwste boek “Suzy vindt van niet” beschikbaar. Het betreft een bundeling van columns. Deze columns verschijnen elke vrijdag in de Volkskrant en daarin laat hij zien wat hem bezig houdt. Zo laat hij zien hoe handig het is om met de trein te verhuizen, waarom je nooit te laat aan een Beethoven-lezing kunt beginnen, waarom zijn Gretsch-gitaar beter is dan hijzelf en hoe je in het diepste geheim een oliebol verorbert. Familie en vrienden vervullen de heldenrol. En dan is daar natuurlijk nog Suzy, Buwalda’s geliefde. Meestal op tijd om de schrijver met beide benen op de grond te krijgen. Hier is Buwalda op zijn best: messcherp, eigenzinnig, plaatselijk hilarisch en bovenaal: clichévrij.
2010
2013