Home.Programmering.Voorgaande jaren.Contactgegevens.Vrienden van de 'Sniederskring'.
 Ontworpen door F. Bleijs
 © 2017 - 2018   Sniederskring

Rashid Novaire

Rashid Novaire (1979) is een geboren Amsterdammer met een Nederlandse moeder en een Marokkaanse vader. In 1996 al won hij de EL Hizjra-Literatuurprijs (een schrijfwedstrijd voor Marokkaanse en Arabische Nederlanders) met een drietal werkjes, zowel poëzie als proza. Hij debuteert op 20-jarige leeftijd met de verhalenbundel Reigers in Caïro en wordt door de recensenten meteen herkend als een talent voor de toekomst. Dat werd nog eens bevestigd als hij weet door te dringen tot de finale van de NPS Cultuurprijs 2000. Als dan de Stichting HalteProza het boek ook nog eens kiest als een van de beste boeken van 2000 hoort hij bij de gevestigde orde van Nederlandse schrijvers.

In opdracht schrijft hij de novelle Isak en de wolf.  In opdracht van de Nederlandse Filmstichting schrijft hij een scenario De straten van Nefta, waarmee hij de European Broadcasting Union Prize wint. Hij produceert verder een hoorspel De Cartograaf  voor de KRO en een eenakter De zwemmende hofdame voor het Cosmic project Hollandse Nieuwe.

 

 

Meer..

In de tussentijd werkt hij aan zijn eerste roman Maisroest die verschijnt in 2003. Hij schrijft dit boek voor een groot deel in het Duitse Bamberg,waar hij een klein jaar met een beurs van de Beierse staat in het Internationales Künstlerhaus Villa Concordia verbleef. Terug in Nederland verdient hij de kost als gids voor buitenlandse toeristen die per fiets de hoofdstad willen verkennen. Hij is dan lid van de culturele programmaraad van het Rozentheater en volgt een masterclass bij het Maurits Binger Instituut, waar hij het scenario schrijft voor de speelfilm “Ike’s nature”.

Hierna gaat hij voor een half jaar naar China om research te doen voor zijn volgende epische roman Het lied van de rog (2007). Hierover zegt hij zelf: ”Wat ik van de historische feiten weet, verweef ik in de plot. Maar feiten zijn nooit een keurslijf, ik zal altijd kiezen voor het verhaal. Ik eigen me de feiten toe en lieg de waarheid.”

Na het verschijnen van de semi-autobiografische roman  Afkomst (2008) verblijft hij 4 maanden in Suriname, waar hij als gastdocent verbonden is aan de Hogeschool en  schrijflessen geeft aan jonge gedetineerden in de Santo Bomagevangenis in Paramaribo.