Home.Programmering.Voorgaande jaren.Contactgegevens.Vrienden van de 'Sniederskring'.
 Ontworpen door F. Bleijs
 © 2017 - 2018   Sniederskring
Saskia de Coster

 

Saskia de Coster werd geboren in de winter van 1976. Al op heel jonge leeftijd was ze actief bezig met schrijven. In 1989 leverde dat haar de titel op van nationaal laureaat in de Junior Journalist wedstrijd. Op haar achttiende ging ze naar Leuven om aan de K.U. Leuven Germaanse talen te studeren (1994-1998). Ze rondde de studie succesvol af in 1998, om onmiddellijk opnieuw te beginnen aan een master in de literatuurwetenschap (1998-1999).

In 2000 debuteerde ze met Onder elkaar, een duister verhaal over de desintegratie van een ongewone familie, verschenen in het niet meer bestaande Nieuw Wereldtijdschrift. Ook is ze actief als beeldend kunstenaar en als videaste en schrijft eigenzinnige stukken in de boekenbijlage van De Morgen .

.In 2002 volgt dan haar echte romandebuut met de novelle Vrije Val. Hierin ontmoeten Charlotte en Atlantis elkaar. Zij is een reuzin met een achterwerk als een pletwals, hij is een jongen die letterlijk met zichzelf in de knoop ligt. Dit onmogelijke duo komt in opstand tegen het strenge regime van hun land. Als straf worden zij ingeschakeld bij een experiment: een schip zal hen meevoeren in een eindeloze tocht om de aarde. Nooit meer vaste grond en niemand die hen redden zal.

 

 

In dat jaar ook wordt ze door de redactie van Brakke Hond geselecteerd voor Mooie jonge honden, nieuw Vlaams literair talent.

In 2004 volgt dan Jeuk, een duizelingwekkende roman die je laat binnendringen in de geest van een geniale manipulator. De bastaard Boris en zijn sprekende rat Rat zijn vastbesloten om kroonprins Carl, Boris’ halfbroer, het leven onmogelijk te maken. Een rattenplaag in het rijk en de onschuldige Ada komen onverwacht goed van pas in hun meesterplan.

Eeuwige roem volgt in 2006 en is een opvallende roman over de uitzonderlijke levens van het wonderkind Babs en de topzangeres Julie. Beiden hebben het in hun jeugd bepaald niet gemakkelijk gehad. Babs verliest op jongere leeftijd haar oudere zus en Julie wordt opgevoed door een wispelturige pleegmoeder. Als de twee elkaar ontmoeten ontwikkelt zich een bijzondere vriendschap. In hun gezamenlijke ontdekkingstocht door de wereld weten ze zich begeleid door een stoet van opvallende personages, onder wie de hond Eveline en het duo Ruben en Michael, de mannen met de grote plannen.

In 2007 volgt Held, het verhaal van de haat-liefdeverhouding tussen een negenjarig meisje en een zwijgzaam jongetje. Het boek wordt genomineerd voor de Tzum-prijs en komt op de longlist voor de AKO-literatuurprijs en wint de Cutting Edge Award.

 

Meer...

Vrienden van de 'Sniederskring'.