Home.Programmering.Voorgaande jaren.Contactgegevens.Vrienden van de 'Sniederskring'.
 Ontworpen door F. Bleijs
 © 2018  - 2019   Sniederskring
Saskia de Coster

Saskia de Coster werd geboren in de winter van 1976. Al op heel jonge leeftijd was ze actief bezig met schrijven. In 1989 leverde dat haar de titel op van nationaal laureaat in de Junior Journalist wedstrijd. Op haar achttiende ging ze naar Leuven om aan de K.U. Leuven Germaanse talen te studeren (1994-1998). Ze rondde de studie succesvol af in 1998, om onmiddellijk opnieuw te beginnen aan een master in de literatuurwetenschap (1998-1999).

In 2000 debuteerde ze met Onder elkaar, een duister verhaal over de desintegratie van een ongewone familie, verschenen in het niet meer bestaande Nieuw Wereldtijdschrift. Ook is ze actief als beeldend kunstenaar en als videaste en schrijft eigenzinnige stukken in de boekenbijlage van De Morgen .

.In 2002 volgt dan haar echte romandebuut met de novelle Vrije Val. Hierin ontmoeten Charlotte en Atlantis elkaar. Zij is een reuzin met een achterwerk als een pletwals, hij is een jongen die letterlijk met zichzelf in de knoop ligt. Dit onmogelijke duo komt in opstand tegen het strenge regime van hun land. Als straf worden zij ingeschakeld bij een experiment: een schip zal hen meevoeren in een eindeloze tocht om de aarde. Nooit meer vaste grond en niemand die hen redden zal.

In dat jaar ook wordt ze door de redactie van Brakke Hond geselecteerd voor Mooie jonge honden, nieuw Vlaams literair talent.

In 2004 volgt dan Jeuk, een duizelingwekkende roman die je laat binnendringen in de geest van een geniale manipulator. De bastaard Boris en zijn sprekende rat Rat zijn vastbesloten om kroonprins Carl, Boris’ halfbroer, het leven onmogelijk te maken. Een rattenplaag in het rijk en de onschuldige Ada komen onverwacht goed van pas in hun meesterplan.

Eeuwige roem volgt in 2006 en is een opvallende roman over de uitzonderlijke levens van het wonderkind Babs en de topzangeres Julie. Beiden hebben het in hun jeugd bepaald niet gemakkelijk gehad. Babs verliest op jongere leeftijd haar oudere zus en Julie wordt opgevoed door een wispelturige pleegmoeder. Als de twee elkaar ontmoeten ontwikkelt zich een bijzondere vriendschap. In hun gezamenlijke ontdekkingstocht door de wereld weten ze zich begeleid door een stoet van opvallende personages, onder wie de hond Eveline en het duo Ruben en Michael, de mannen met de grote plannen.

In 2007 volgt Held, het verhaal van de haat-liefdeverhouding tussen een negenjarig meisje en een zwijgzaam jongetje. Het boek wordt genomineerd voor de Tzum-prijs en komt op de longlist voor de AKO-literatuurprijs en wint de Cutting Edge Award.

In 2009 is het de beurt aan Dit is van mij, een kristalhelder boek over het eindeloos uitstellen van keuzes en de gekte van liefde. Jakob wil Jade en Jade wil alles. Dit levert een uitdagend verhaal op vol humor, vertwijfeling en passie, dat uitmondt in een verbluffende ontknoping.

Behalve romans schrijft ze ook columns, houdt ze zich bezig met videokunst, met het schrijven voor theater en voorziet muzikanten als Daan Stuyven en Dez Mona van lyrics. Ze werkt samen met beeldende kunstenaars o.a. aan de kunstzinnige inrichting van een zogeheten Oversteekplaats voor huisdieren in Hasselt.

Samen met videast Nicolas Provost maakt ze in 2009 een graphic novel, met de Canadese regisseur Karen Vanderborgt heeft ze een kortfilm gemaakt.

Vaak treedt ze ook op op festivals in Vlaanderen en Nederland (o.a de Nachten Antwerpen, Crossing Border, Saint Amour en Inktaap). Ze geeft lezingen in bibliotheken in Nederland en Vlaanderen, neemt deel aan vraaggesprekken en geeft workshops voor jongeren die graag willen gaan schrijven.

 

 

 

 

Prijzen en onderscheidingen

 

1989 Nationaal laureaat van de Junior Journalist wedstrijd

1999 Prijs proza in de Literaire Wedstrijd DW&B – De Post                       2002

2007 Winnaar Cutting Edge Award voor  De Held

2007 Nominatie BNG Literatuurprijs  voor   Eeuwige Roem                          2004

2008 Nominatie BNG Literatuurprijs  voor  Held                                                      

2008 Longlist AKO Literatuurprijs  voor   Held                                             2006

2008 Nominatie Tzumprijs   voor   Held

2010 Nominatie mooiste boekomslag  voor   Dit is van mij                            2007

2010 Longlist Gouden Uil   voor   Dit is van mij

2010 Longlist AKO Literatuurprijs  voor   Dit is van mij                                  2009

 

 

 

 

 

Over Saskia de Coster

 

Welkom in het prozapretpark van de Coster. (De Morgen)

Eindelijk iemand van die leeftijd die me knock out slaat. (Peter Verhelst)

Voor het eerst in lange tijd gebeurt het wonder. Ik moet me op de eerste bladzijde al gewonnen geven. Nog voor ik ook maar één capsule azijn kan mobiliseren, heb ik het boek uit… Hier is een schrijfster bezig en niet iemand die pretendeert te schrijven. Dit is wat ik van literatuur verwacht! (Gerrit Komrij over Eeuwige Roem)

Voor zo’n talent dient men een vorstelijk buiging te maken. (Arjan Peters)

De jonge de Coster heeft laten zien in staat te zijn in prikkelende zinnebeelden een unieke, bevreemdende wereld neer te zetten van waaruit ze de meest wonderschone, losse zinnen op de lezer afvuurt. (De Groene Amsterdammer)

De Coster durft te schrijven, en dat levert even schokkende als mooie beelden op. (Standaard der Letteren)

Op onverschrokken manier gaat de Coster alle perken van waarschijnlijkheid, maat en fatsoen te buiten. (Jaap Goedegebuure over Eeuwige Roem)